Koolhydraatarm brood, dit is de schokkende waarheid!

Koolhydraatarm brood, dit is de schokkende waarheid!

Koolhydraatarm brood of andere koolhydraatarme producten bevatten zoals de naam al zegt een verlaagde hoeveelheid koolhydraten.
In hedendaagse afslank technieken worden koolhydraten vaak als de boosdoener gezien. Dit is absoluut 100% niet juist.


Zoals eerder gezegd zijn koolhydraten je ‘premium fuel’ en zijn ze in principe goed voor je lichaam, met name voor actieve mensen.
De reden waarom koolhydraten een slechte naam krijgen is puur en alleen door het verkeerd en overmatig eten van koolhydraten. Dus niet door de koolhydraten zelf!
Het feit is dat men onderscheid zou moeten maken dus de verschillende koolhydraten en deze altijd met mate consumeren.
De koolhydraten die je wel eet, maar niet gebruikt zijn de gevaarlijke koolhydraten die meestal eindigen op de buik, billen en benen als vet!

Er zijn in principe twee verschillende soorten koolhydraten, simpele en complexe. De simpele onderscheiden zich onder andere in lactose (zuivel), fructose (fruit) en glucose (suiker). Een combinatie van deze drie is ook mogelijk. Over het algemeen is het belangrijk om vooral met de ‘simpele koolhydraten’ voorzichtig te zijn en ze te eten als je ze nodig hebt (bijvoorbeeld voor of na activiteit). Dit is met name te wijten aan het effect dat zij hebben op de hormoonhuishouding en in het bijzonder de insulineproductie.

De complexe koolhydraten, ook wel vezelrijke koolhydraten genoemd vind je in alle volkoren product, groente en zelfs gedeeltelijk in fruit. In alle producten waarbij je per 100gram 5 of meer gram vezels kunt vinden zijn in principe complexe koolhydraten. (Pas wel op met industrieel bewerkte rommel en houdt het zo ‘clean’ mogelijk, ofwel vers en onbewerkt)
Je lichaam slaat koolhydraten die binnen komen op als glycogeen in de spieren en in de lever. Dit wordt ‘bewaart’ om te gebruiken als brandstof. Alle koolhydraten die niet meer ‘passen’ hebben een negatief effect op je lichaam en zullen je lichaam vragen vet op te gaan slaan.


De conclusie is dat koolhydraten gezond zijn, mits ze juist geconsumeerd worden. Koolhydraatarm brood kan een goede vervanger zijn om je koolhydraatinname te verlagen, maar maak er geen gewoonte van. Het  is een bewerkt product en daarnaast vind je vaak toegevoegde stoffen zoals glucosestroop en/of fructosestroop in koolhydraatarm brood. 

Meer over koolhydraatarm brood

Tags: , , , .
  • Trackbacks
  • Comments
  • No Comments yet.
  • No trackbacks yet.

Leave a Reply

*